Een goede, diepe nachtrust

Slaapproblemen: waarom liggen we de hele nacht te woelen?

Een goede, diepe nachtrust is essentieel voor ons welzijn en onze gezondheid.
's Nachts krijgen ons lichaam en onze geest rust en en laden we ons batterijen op voor de volgende dag. De nerveuze onrust en spanning die we overdag voelen, zorgen ervoor dat we moeilijker aan die broodnodige nachtrust komen. En wat het nog erger maakt, is het feit dat we 's nachts klaarwakker in bed liggen en ons afvragen waarom we niet genoeg slaap krijgen, wat nog meer onrust overdag veroorzaakt.

Slaapproblemen

Hoe herken je slaapproblemen?

De symptomen van slaapproblemen zijn voor iedereen anders. We sommen er hier enkele op.

 • Moeite om in slaap te vallen
 • Vaak wakker worden 's nachts
 • Te vroeg wakker worden
 • Vermoeid opstaan
 • Algehele vermoeidheid
 • Prikkelbaarheid

Oorzaken van slaapproblemen

Heel wat factoren kunnen ervoor zorgen dat u 's nachts wakker ligt. De oorzaken zijn van fysieke aard, van emotionele aard of een mix van beide. Deze twee groepen van factoren zijn met elkaar verweven en misschien is er wel meer dan één oorzaak voor uw mindere slaapkwaliteit:

 • Pijn: dit heeft een negatieve impact op onze slaapkwaliteit; het gebeurt immers dat we een ongemakkelijke slaaphouding aannemen om pijn te vermijden, de pijn zelf kan er ook voor zorgen dat we niet in slaap vallen of 's nachts wakker worden.
 • Ziekte: een neusverkoudheid leidt bijvoorbeeld tot ademhalingsproblemen, waardoor we niet in slaap vallen of 's nachts wakker worden.
 • Medicatie: sommige geneesmiddelen hebben bijwerkingen die uw slaappatroon kunnen beïnvloeden. Sommige slaapmiddelen kunnen zelfs een 'kater' veroorzaken, waardoor u zich de volgende dag weer moe voelt.
 • Sterfgevallen en moeilijke momenten: het verlies van een familielid of vriend, financiële beslommeringen, relatieproblemen en moeilijke periodes op het werk kunnen de kwaliteit van uw slaap verslechteren.
 • Veranderingen in het slaappatroon: bijvoorbeeld bij mensen die in shiften werken.
 • Piekeren: als we moeite hebben om in slaap te vallen, piekeren we over de taken die ons te wachten staan.

Nieuwe slaapverstoorders:

Als we even terugblikken in de tijd, heeft de komst van de elektriciteit ervoor gezorgd dat we later gingen slapen. Ook de opkomst van de televisie heeft een enorme invloed gehad op de avondlijke activiteiten binnen het gezin. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van moderne technologieën en dit zowel overdag, ’s avonds, als gedurende de nacht.

De aanwezigheid van een televisie in je slaapkamer verhoogt de weerstand tegen slaap, vertraagt het in slaap vallen en doet de angst toenemen. Resultaat? De tijd die effectief al slapend wordt doorgebracht, wordt steeds korter. Het gebruik van een smartphone in de slaapkamer, veroorzaakt eenzelfde effect. Volwassenen en kinderen die naast hun mobiele telefoon slapen, zien hun slaap met twintig minuten ingekort.

Een smartphone heeft een grotere impact op onze slaap dan een televisie: enerzijds door de vele mogelijkheden (spelletjes, sociale netwerken), anderzijds omdat deze veel dichter bij het gezicht gehouden wordt (impact van de lichtstralen). Nog snel even Facebook checken of een mail versturen op je smartphone terwijl je al in bed ligt? Geen goed idee. Het blauwe licht van je smartphone of tablet onderdrukt de productie van het slaaphormoon melatonine. Deze stof regelt ons bioritme en maakt ons lichaam aan als het donkerder wordt. Door het blauwe licht denken jouw hersenen dat je nog in ‘dagmodus’ bent. Hierdoor heb je moeite om de slaap te vatten. Deze repetitieve slaaptekorten hebben repercussies op je stemming, zoals opwinding, agressie en angst.

Als deze problemen langdurig blijven aanslepen zijn deze niet zonder gevolgen voor je slaapkwaliteit en je algemene gezondheid.

Meer
Minder
Slaapverstoorders

Hoe krijgt u weer een goede nachtrust?

Een goede nachtrust staat niet noodzakelijk gelijk aan 'veel slaap'. Hoeveel slaap ons lichaam nodig heeft, verschilt van mens tot mens en hangt af van de leeftijd: hoe ouder we worden, hoe minder slaap we lijken nodig te hebben. Een gezonde volwassene doorloopt vier à zes slaapcycli van elk zo'n 90 minuten per nacht. Tijdens deze slaapcycli schommelt onze geest tussen verschillende niveaus.

De eerste stap in het oplossen van slaapproblemen is het achterhalen van de oorzaak. Eens u de externe of fysieke oorzaken van uw slaapproblemen opgelost of verminderd hebt, kunt u uw slaapkwaliteit aanpakken: goede slaapgewoonten en avondroutine.

Avondroutine

Avondroutine: probeer elke dag een vast slaappatroon aan te houden. Probeer vooral om altijd op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, zodat uw lichaam 'geprogrammeerd' wordt in functie van dit patroon. Ontwikkel een routine van ongeveer één uur voor u gaat slapen om te ontspannen en tot rust te komen. Uw lichaam weet dat het tijd is om naar bed te gaan wanneer u deze routine aanvat (uw tanden poetsen, uw pyjama aantrekken, nog even in een boek lezen, etc.).

Sporten

Overdag sporten: overdag actief zijn en sporten helpt om uw slaapkwaliteit te verbeteren. Elke activiteit of sport is goed, maar nog beter als u daarvoor de frisse buitenlucht opzoekt. Vermijd echter sport en zware inspanningen net voor het slapengaan.

Slaapkamer in orde maken

Maak uw slaapkamer in orde: uw slaapkamer mag niet te lawaaierig, te warm, te koud of te licht zijn. Vermijd om uw slaapkamer ook als bureau te gebruiken en haal elektronische toestellen (tv, laptop, etc.) uit de kamer of zet ze zo ver mogelijk van het bed. U moet uw slaapkamer immers associëren met ontspanning en slaap. Check uw matras, kussen en deken: zijn ze comfortabel? Verwissel ze indien nodig.

Eten en drinken

Eten en drinken: zware maaltijden, cafeïne en te veel alcohol kunnen uw slaap eveneens verstoren.

Stoppen met piekeren

Stop met piekeren: door u zorgen te maken over uw slapeloosheid zal u zeker niet slapen. Hoewel het gemakkelijker gezegd is dan gedaan, denkt u er beter aan dat niet de hoeveelheid slaap, maar wel de kwaliteit van uw slaap belangrijk is om morgen goed uitgerust op te staan.

Vraag raad aan uw arts of apotheker. Homeopathisch geneesmiddel. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Lees aandachtig de bijsluiter. Heel Belgium NV.